onsdag 22. oktober 2008

Boktips oktober 08


Pinnsvinets eleganse av Muriel Barbery


Arneberg forlag 2008

Dette er ingen spesielt lett tilgjengelig bok! Jeg var like ved å legge den fra meg, men var samtidig litt nysgjerrig, så dermed ble den lest ut!

Handlingen utspiller seg i en formen leiegård i Paris. Leilighetene er store og flotte og beboerne velstående. Portnerkonen Renée setter alt inn på å framstå som det blir forventet av en portnerkone - uinteressert blikk, fattigslige klær, tøfler og slepende gange. I leiligheten bak portnerlosjen lever hun imidlertid et helt annet liv, der hun dyrker sin kjærlighet til litteratur og musikk, kunst og filosofi. Det hun sleper hjem i handleposene sine er ikke poteter, men bøker, musikk og filmer fra stedets bibliotek.

I en av leilighetene bor 12-årige Paloma. Hun er en intelligent jente som ser kritisk både på egen familie og verden utenfor, og bestemmer seg for å ta sitt eget liv på sin 13-årsdag.

Boka veksler mellom Renées og Palomas betraktninger over livet og tilværelsen, og det blir tidlig klart at disse to er ”tvillingsjeler”. Det er også opplagt at disse to må bli kjent med hverandre, men både Paloma og Renee spiller rollene sine så altfor godt! En uventet hending lager likevel en liten sprekk i Renées panser.

Boka byr på både latter og tårer, og hvis ikke filosofiske betraktninger skremmer, er den en liten perle!

Ingen kommentarer: